Śmietankowy sernik z truskawkami

 

Wersja bezglutenowa, z polewą czekoladową i świeżymi truskawkami. Potrzebujemy:

Spód:

– 150 g maślanych ciastek bezglutenowych

– 100 g masła

Masa:

– 600 g serka mascarpone

– 400 g śmietanki 30%

– pół szklanki cukru pudru ( można mniej lub więcej w zależności jak słodkie chcemy ciasto)

– 4 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w gorącej wodzie (tyle, żeby zakryć proszek)

Polewa:

– 2 tabliczki gorzkiej czekolady

– odrobina słodkiej śmietanki

 

Ciastka kruszymy, masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej, mieszamy i wykładamy na spód blachy. Wstawiamy do lodówki. Śmietankę ubijamy, dodajemy serek i cukier, rozpuszczoną żelatynę i miksujemy. Wykładamy na schłodzony spód, wstawiamy do lodówki. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy śmietankę( tyle, żeby uzyskać gładką konsystencję) i tężejącą wylewamy na ciasto.  Dekorujemy truskawkami i borówkami. Trzymamy całą noc w lodówce.

 

 

DSC_0019

 

DSC_0018-2

 

Autor: Like to be

Udostępnij wpis

4 komentarze

Dodaj komentarz

System reklamy Test