Sezon na szparagi

 

Szparagi to bogactwo witamin i minerałów, dobre na potencję, idealne podczas odchudzania ze względu na małą ilość kcal. Szparagi zawierają bardzo dużą ilość kwasu foliowego, działają moczopędnie, wspomagająco przy zaparciach. Ze względu na obecność przeciwutleniaczy pozytywnie wpływają na cerę spowalniając proces starzenia się skóry.

Ważne jest odpowiednie przygotowanie szparagów, żeby nie stracić ich cennych właściwości. Zielone szparagi nie wymagają obierania, ja jedynie czasami podcinam końcówki, jeśli są twarde. Gotujemy je w pozycji pionowej pod przykryciem nalewając tylko tyle wody, aby nie zakrywała wierzchołków. Zielone gotują się krótko, ok 8 minut, cały czas jednak sprawdzam ich miękkość w obawie przed rozgotowaniem. U mnie dzisiaj w towarzystwie kaszy jaglanej, indyka, warzyw, polane jogurtem greckim. Mniammmm…

 

 

DSC_0080

Autor: Like to be

Udostępnij wpis

Dodaj komentarz

System reklamy Test