Lubię placki

 

Dzisiaj kolejny przepis bezglutenowy, tym razem na moje ulubione placki ziemniaczane. Najgorszym etapem jest oczywiście starcie ziemniaków na tarce, dobrze mieć wtedy pomocną dłoń męską :P, potem wystarczy tylko wymieszać wszystkie składniki i na patelnie. Ja smażę placki na smalcu, są wtedy bardzo chrupiące. Lubię zajadać się nimi w towarzystwie kwaśnej śmietany ze szczypiorkiem.

Czego zatem potrzebujemy:

– 6 średnich ziemniaków

– pół średniej cebuli

– jajo

– 2 czubate łyżki mąki gryczanej (jeśli konsystencja masy będzie za rzadka trzeba dosypać)

– sól do smaku (około 2 łyżeczki)

– szczypta pieprzu

Wszystkie składniki mieszamy, smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu pilnując, żeby placki nie przykleiły się do patelni. Odsączamy na ręczniku papierowym i zjadamy ze smakiem. Mmmmm… pycha…

 

DSC_0031-2

 

 

DSC_0036

 

Autor: Like to be

Udostępnij wpis

5 komentarzy

Dodaj komentarz

System reklamy Test