Bezglutenowa zupa pieczarkowa

 

Moja ulubiona zupka pieczarkowa w wersji dla bezglutenowców. Szybka i łatwa w przygotowaniu, bez glutaminianu, bez kostek rosołowych.

Lista produktów na około 2- 2,5 l zupy:

–  6 skrzydełek

– włoszczyzna

–  100 ml kwaśnej śmietany ( ja używam bezglutenowej Pilos z Lidla)

– 100 ml słodkiej śmietanki 30 %

– 0,5 kg pieczarek

– 2 łyżki masła

– 4 ząbki czosnku

– pół średniej cebuli

– sól, pieprz do smaku

– makaron ryżowy Tao- Tao

Skrzydełka zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu zbierając co jakiś czas tzw. „szumowiny”. Warzywa obieramy i wrzucamy do mięsa. Gotujemy do czasu aż warzywa zmiękną,wszystko wyciągamy.Pieczarki kroimy w plasterki, połowę wrzucamy do gotującej się zupy, a pozostałą część smażymy na maśle z cebulką, następnie przekładamy do garnka. Teraz nasza zupa musi się pogotować jakieś 40 minut. W między czasie zagotowujemy wodę i zalewamy makaron ryżowy na około 10 minut, potem odcedzamy. Następnie zabielamy zupkę śmietaną (wymieszana kwaśna i słodka), żeby nie zrobiły się nam grudki, trzeba ją najpierw zahartować gorącą zupą( do garnuszka ze śmietaną dodajemy parę łyżek zupy, mieszamy) i dopiero wlać do całości. Teraz pozostaje nam wcisnąć czosnek, doprawić solą i pieprzem i zjeść ze smakiem 🙂

 

DSC_0084

 

DSC_0087

 

Autor: Like to be

Udostępnij wpis

1 komentarz

Dodaj komentarz

System reklamy Test