Aktualny brzuch

 

Aby móc wizualnie ocenić efekty pracy jaką wkładamy w trening oprócz tego, że należy się regularnie mierzyć, dobrze jest co jakiś czas cykać sobie porównawcze zdjęcia. Jak wiadomo trening mięśni brzucha zaczyna się w kuchni, mój plan treningowy pomija typowe ćwiczenia na brzuch, jestem zatem ciekawa jak zmieni się jego wygląd bez wykonywania typowych brzuszków.

 

DSC_0031

 

 

Dzisiejsza micha (przesadziłam z węglami, ale byłam tego dnia wyjątkowo wygłodniała)

plus: ogórek zielony, pomidor

płyny: 2l Cisowianki, dwie kawy, herbata biała, melisa

apteka: jak zwykle

 

dieta_2014-03-19

Pogoda dzisiaj okropna, gdzie ta wiosna 🙁

 

DSC_0025

 

Autor: Like to be

Udostępnij wpis

5 komentarzy

    • Dzięki, brzuch przy czystej misce robi się sam, mam nadzieję, że niedlugo też będę mogła pochwalić się kaloryferkiem 🙂

  1. Cześć 🙂

    Jak sama fajnie zauważyłaś, wszystko zaczyna się w kuchni. To twierdzenie to już połowa sukcesu. Owszem kaloryfer można mieć odpuszczając typowe ćwiczenia na mięśnie brzucha.
    Postaram Ci się pomóc w tym miejscu, patrząc na Twoją michę 🙂

    Co bym zmienił jeśli zależy Ci na kaloryferze:
    1. Ogólnie warto abyś sobie wyliczyła, całkowite dzienne zapotrzebowanie i od niego odjęła 500 kcal.
    2. Fotek Twoich nie widziałem, ale sądzę, iż jesteś ektomorfikiem, w związku z tym strasznie się nie zalejesz na większej ilości węglowodanów.
    3. Przy redukcji (nie wiem ile masz aktywności fizycznej i jak wygląda Twój plan dzienny) ustaliłbym u Ciebie 3 gramy węglowodanów na 1 kg masy ciała. Jeśli waga by stanęła, lekko bym obciął węgle.
    Ps. zerknij na mój ostatni wpis.
    4. Nie wiem czy masz rozgraniczenie na posiłek przed i po treningu siłowym. Jeśli nie to przed treningiem jesz węglowodany o dość niskim indeksie + zdrowe tłuszcze. Po treningu jesz węglowodany o wyższym indeksie i zero tłuszczów.
    5. Tłuszcz max 1,5 g na / 1kg masy ciała. Jednakże z reguły 1 gram wystarcza.
    6. Po co takie tłuszcze: masło, śmietana. Lepiej używać zdrowe kwasy tłuszczowe nienasycone, które wpływają pozytywnie na układ krwionośny oraz hormonalny. Używaj oliwę z oliwek, olej lniany – najlepiej oba źródła na przemian wtedy jest określony stosunek kwasów OMEGA. Jeśli chcesz pójść w skróty to stosuj olej rzepakowy, zamiast oliwy i lnianego.
    7. Jak jesteś głodna – zapychaj się ile wlezie warzywami 🙂

    A jeśli chodzi o Twój brzuch – jest bardzo fajny, uważam, iż nie powinnaś długo czekać z efektami, jak tylko podciągniesz niektóre kwestie żywieniowe 🙂

    Pozdrawiam Cię serdecznie
    Albert

    • Dziękuję za tak wyczerpujący komentarz. Ja na razie raczkuję w temacie treningu siłowego i zmieniam swoje nawyki żywieniowe, uczę się zdrowo jeść. Jako początkująca nie chcę na razie komplikować sobie rozbijania posiłków na dni nietreningowe i treningowe, przed i po treningu- skupiam się na trzymaniu rozkładu makroskładników ( BTW 110/90/190 2000 kcal) Jeśli chodzi o masło to używam go głownie do krótkiego smażenia np. jajecznicy, mięso smażę wyłącznie na oleju kokosowym, smalcu, ewentualnie maśle sklarowanym. Oliwę stosuję tylko na zimno, wiem ,że po obróbce cieplnej traci szereg drogocennych właściwości, kiedyś smażyłam na oliwie z pierwszego tłoczenia i przeczytałam gdzieś,że to błąd, że oliwa i tak się pali przy dłuższym podgrzewaniu i jest wówczas szkodliwa.

      • Oczywiście oliwa ma niski punkt dymienia, więc nie powinno się na niej smażyć (a jak już to bardzo krótko). Ogólnie chodziło mi o to, iż wszelkie zdrowe tłuszcze najlepiej jest spożywać na zimno np. do sałatek :). Stąd fajnie by było abyś zupełnie wyeliminowała smażenie, a wybrała na to konto: grilowanie, gotowanie itp. Ew. smażenie na samym teflonie 🙂 Pozdrawiam raz jeszcze i powodzenia w drodze sylwtkowej

Dodaj komentarz

System reklamy Test